norrsken, du vackra gröna.

Okej, så varför? Norrsken är såå insane vackert. Eller hur? Jag är beredd att många håller med. MEN vad är Norrsken då? Lat som jag är, google is my friend. Men, Polarsken/Norrsken  ← enligt wikipedia.
Sen såg jag något hos Jonna Jintons blogg, i en av kommentarerna, en tjej som heter Lotta skrev det så fint, och jag kopierar direkt från det: "Och så har de ett sådant fascinerande namn på finska. Revontulet, rakt översatt blir det räveld. Jag googlade precis efter det och hittade en text där det stod beskrivet att namnet kommer från gamla tider när man trodde att eldräven, ett övernaturligt väsen man trodde på, slog sin svans över tundran och att himlen fattade eld."
 
Jag googlade lite själv, och hittade precis själv samma info. Och jag älskar verkligen den beskrivningen... Det låter så, vackert, verkligen. Vart jag läste detta själv, finns under denna länk ←
Det är himla intressant egentligen, hur saker tolkades förut. En del av mig vill givet lära mig mer, dock har tålamodet svikit lite ett tag, men framöver så. Kanske börjar dock min undran om universum, himlen, och stjärnorna tändas till liv igen. När jag var liten, så minns jag en gång när jag, min bror och lillasyster låg i snön i rondellen utanför vårt hus och kollade upp på stjärnorna. Jag minns hur stort allting kändes. Hur uppslukad jag var, hur liten man helt pltösligt blev. Hur rädd det gjorde mig (men å andra sidan var jag rädd för allt som liten) , men ändå såå facinerad. Hur coolt var det inte? Himlen, med de spekatulera stjärnorna som glittrade ner på en? 
Att jag så många år senare skulle flytta 116 mil från vart jag kommer ifrån, och få skåda norrsken och en stjärnhimmel jag inte trodde var möjlig visste jag inte då.. Men det är sinnesjukt vad mycket stjärnor man ser här uppe och hemma i söder. Det är en rejäl skillnad.
 
Denna bild tog jag i mars, nu i år. Norrskenet kom som en bonus. Det är bara EN enda bild. Oftast vid "milkyway" fotograferingar, så verkar många ha satt ihop flera bilder i en, iaf som jag förstått det. Dels pga skärpan och tydligheten i bilden. Jag vet inte hur man stackar foton på det sättet. Så, detta, EN enda bild. På vintergatan. Jag tror ni begriper då, hur galet stjärnklart det är? Man kan åka ut till ett mörkt ställe och bara PANG WOW så poppar det upp. Det var det sjukaste jag sett. Jag kunde se vintergatan lika tydligt som på bilden. Det var verkligen sådär det såg ut. Helt sjukt.
 
Och så fotade jag igår, igen. De tre i föregående inlägg med norrsken, det enda nya i dem, är att jag denna gång fotade precis bakom Bodens Camping, ut mot vattnet. Sedan åkte jag bort en liten längre bort, men fortfarande med vattnet i förgrunden. Det gjorde sitt tydligen. Jag fick rekordlikes på senaste bilden på instagram, strax över 50. Jag kanske har lite över 200 följare, men som mest är det oftast 20-30 likes. Inte för att det är viktigt, men det var otroligt roligt. Jag blev otroligt glad och stold. För det var en riktigt bra bild. 
En skymt av vintergatan ish, igårkväll. Inte lika tydligt, men det var där. Och jag var alldeles till mig, då detta spelades upp inte alls längre bort från mig:
 
Den här hösten har hittils levererat mig ungefär sex norrskenstillfällen. Och iaf de jag dokumenterat. När det har varit av den kraftiga graden så pass att det varit synligt nere i Göteborg och nästan Skåne, har Norrland haft regn och moln som inte var schysst alls mot oss... Men det kommer i vågor. Och det är så himla härligt när det väl kommer ändå. 
 
Det bästa ibland med norrsken, är att det för min del är grönt. För min favoritfärg är grön.. Höhö.. Så det känns liksom lite extra fint. Ett sådant där facebook test man brukar göra ibland, ni vet? Vilket väderfenomen är du, och jag blev givetvis, norrsken...! Det kändes lite kul. 
Norrsken är magiskt, och en dag ska vi högre upp, till Abisko och aurora sky station kanske? Och uppleva det där. Jag vill även någon gång spendera natt i sådan där glasigloo där man har glasfönster upp mot himlen för eventuell stjärnskådning och norrsken. Det finns så mycket grejer jag vill göra, och det kommer. Bara man tar sig tid. Jag ser fram emot, när det väl blir vet man ju inte, men när det blir, åh. Det kommer kännas fantastiskt. Och sen ska jag givetvis, den största utmaningen av dem alla, någon gång när vi ska upp för Kebnekaise eller sådär, lämna kameran hemma. Jag ska lära mig att uppleva också. Det .. Kommer bli en tuff utmaning, men som jag ser på med glädje. För jag vill ju inte bara bli duktig på astrofotografering, jag vill ju också faktiskt uppleva det. Jag gör det ju nu också, men ja. Utan att dokumentera det. Det blir en spännande dag.
 
Oj satan vad långt inlägget blev... HAHA. Hoppas ni orkade läsa och tog er ända hit. Lämna gärna en häslning om ni vill ♥
Kram på er från den numera Norrskensskytt jag blivit ♥
 
inspiration, känslor, norrsken, nordlys, polarsken | |
#1 - - Johanna:

Vilken fin historia om norrskenet på finska! Hoppas jag får se det någon gång. Det enda väderfenomen vi har haft här är det där konstiga mörkret i går morse😉🏙

Svar: Det var lite kul att läsa på lite faktiskt ! Himla fin beskrivning måste jag säga ! :D HAha, jag hörde något om det, men det var väl moln från ett kraftigt åskoväder eller något? Som tagit sig hit över från vart de nu var... Ibland går det ju ner mot Stockholm, när det är ”kraftigt” eller vad man ska säga. Ibland behöver man bara komma lite utanför stan.. Men det har synts i Stockholm /Uppsala /Tyresö osv har jag sett från några som lagt upp på Facebooksidan Norrsken ! :D
Iza aka izumiii

#2 - - Jenni:

Jag orkade läsa hela :D Så himla bra morgon läsning med min kopp kaffe <3

Fantastiska bilder du har fotat och de var verkligen underbara att skåda på. Jag förstår bara inte hur du har lyckats med vintergatan :O

Svar: Woho! Härligt ! Så bra, hoppas koppen kaffe smakade gudomligt ! :DYay, tack så jättemycket !! Det känns ibland som det ändå är lätt så fort det är mörkt, ibland ser man det med blotta ögat liksom :o
Iza aka izumiii

Upp